^Ugrás felülre

Mai nap
Ebben a hónapban lesz
Előző hónap Előző nap
Következő nap Következő hónap

Magyar kultúra napja

2023. Január 20. , Péntek, 17:00 - 19:00
által  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Találatok : 163

Könyvbemutató a magyar kultúra napján

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre 2005. január 13-án alakult meg az algyői könyvtárban. Azóta minden év januárjában megemlékeznek a Himnusz ünnepéről.
Az elmúlt 17 év alatt négy kötetet jelentett meg az egyesület írói csoportja. Ezek: Algyői Paletta, Lélektükör (antológia a Tollforgatók írásaiból) és Szilágyi Perjési Katalin két novellás kötete – Aranykalitka (önkormányzati támogatással) és a Sárember.
Ez utóbbi a magyar  kultúra napjára jelent meg a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával. Szerkesztette Dományházi Edit.

A novelláskötet 20 írást tartalmaz a „Nagy Háború”-tól 1956-ig- tényekre alapozva.  A szereplők fiktív személyek, a történetek azonban valós eseményeken alapulnak, hiszen annyi kisgyermek maradt árván, oly sok katona esett el Doberdónál, 12 csatában festette pirosra Isonzó vizét a magyar katonák vére?
Tény az is, hogy az állandó esőzések következtében a lövészárkokban annyira felgyülemlett a víz, hogy a katonák éjjel-nappal  a sáros, agyagos vízben voltak. A pocsolya átitatta a honvédek köpönyegét, ruháját, arcát és kezeit. Úgy néztek ki, mintha terrakotta szobrok lettek volna. Innen kapta a kötet a Sárember címet.

Valós, borzalmas eseményen  alapul  az 1942-es újvidéki vérengzést felelevenítő Zsablyai Madonn című novella.
S a háborúba nemcsak a honvédek, hanem a harangok is „bevonultak”. A harangok rekvirálása is tény! Egy ilyen megható történetet ír le a Harangoztak című novella.

A könyvbemutatón a Tollforgatók olvastak fel részleteket, I. világháborús dalt énekeltek a Búzavirág Dalkör férfi tagjai, a témával kapcsolatos versek hangzottak el, s egyúttal Hegedűs Gábor: Emlékezz rájuk című versével idézték fel a II. magyar hadsereg sorstragédiáját.

Az estet dedikálás és emlékező, felidéző beszélgetés zárta.

Szilágy Perjési Katalin könyve megvásárolható a könyvtárban.

Ménesi Lajosné

Hely : Algyői Könyvtár

Vissza